Wat is het verschil tussen mat of hoogglans?

Published : 13-04-2020 18:14:32
Categories : Algemeen

Wat is het verschil tussen mat of hoogglans?

Verf en lak zijn verkrijgbaar in matte of hoogglans varianten voor binnen én buiten. De glans die de verf heeft zegt iets over het uiterlijk van de verf als het op de ondergrond is aangebracht. De glans van een verfsoort geeft de afwerking een bepaalde look die u voor ogen heeft. Als u gaat schilderen of lakken heeft u de keuze uit een aantal glansgradaties voor de verf. Maar wat is precies het verschil tussen mat of hoogglans verf? In dit blog leggen wij dit aan u uit. Ook vertellen we u over zijdeglans; de gangbare tussenvorm.

 

Het belangrijkste: de glansgraad

Het grote verschil tussen alle soorten is de glansgraad. Deze bepaalt hoeveel ‘glans’ de verf heeft. Wat dus de beste verf is, is lastig te zeggen. Dit is namelijk vooral een persoonlijke keuze en afhankelijk van de stijl, kleur en afwerking die u een meubelstuk, kozijn of deur wilt geven. Gaat u dus mat, hoogglans of zijdeglans verf of lak aanbrengen, houd dan rekening met de glansraad van het product. Doorgaans houden professionals het volgende aan, waarbij de glansgraad (gemeten door middel van de weerkaatsing van een lichtstraal onder een bepaalde hoek) de hoeveelheid glans aangeeft:

 

  •          Glansgraad 85% of hoger: hoogglans
  •          Glansgraad rond de 70%: halfglans
  •          Glansgraad rond de 30%: zijdeglans
  •          Glansgraad rond de 15-0%: mat

 

Mat of hoogglans

Het verschil in de glansgraad van een verf zit hem dus in de glanseenheden. Het bindmiddel dat gebruikt wordt om de pigmenten, vulstoffen, oplosmiddelen en andere toevoegingen te binden geeft verf zijn glans. Ook bepaalt het hoe snel de verf droogt en hoe de pigmenten zich hechten als de verf droogt. Voor zowel mat of hoogglans geldt: houd rekening met de ondergrond. Zo wordt hoogglans vooral buiten gebruikt om bijvoorbeeld deuren, kozijnen of panelen te schilderen omdat de verf beter tegen weersomstandigheden kan. Mat verf zien we vaker op oppervlaktes binnenshuis terug zoals plafonds of muren.

 

Zijdeglans: de tussenvorm

Wanneer een lak of verf met matte uitstraling te neutraal naar uw smaak is, maar hoogglans juist te opvallend, kunt u kiezen voor de tussenvorm: zijdeglans. Zijdeglans doet het goed op een iets ruwere ondergronden en staat bekend als een veelzijdig type verf met een goed dekkend vermogen. De lichte glans geeft de verf een mooie look, zonder al te vele te reflecteren. Ook zijdeglans verf is er voor binnen en buiten

 

Hulp nodig? Schakel onze service in!

De juiste verf kiezen bij uw klus kan wat voeten in de aarde hebben. Daarom kunt u altijd onze service inschakelen als u een bepaalde soort verf op het oog heeft. U stuur dan een foto naar ons van de ondergrond, waarna wij u advies geven voor de te gebruiken verf. Ook kunnen we eventueel verf of lak in de juiste kleur mengen. Interesse? Stuur dan een mailtje naar info@verfsuper.com of bel met +31 (0)6-22 28 48 28. Wij helpen u graag met uw schilderklus!