Vloeronderhoud: zo pak je dat aan

Published : 13-04-2020 17:45:56
Categories : Algemeen

Vloeronderhoud: zo pak je dat aan

Een houten vloer is prachtig. Voor velen is het dan ook een droom om een woning met houten vloer te hebben. Heeft u inderdaad een houten vloer, massief of als parket? Dan is het belangrijk dat u deze het onderhoud geeft dat de vloer verdient. Voor ieder type uitstraling bestaan er verschillende middelen die de vloer een bepaalde uitstraling geven: mat, origineel of juist in een onderscheidende kleur. In dit blog vertellen wij u er meer over het onderhoud van een vloer met vloerlak en olie.

 

Houdbaarheid

Houten vloeren gaan, wanneer zij behandeld zijn, relatief lang mee. De wijze waarop ze behandeld zijn een belangrijk deel van het onderhoud. Het verschil:

 

  •          (Parket)lak: de verschillende lagen lak gaan gemakkelijk tien tot vijftien jaar mee voordat een nieuwe laklaag nodig is.  
  •          Olie: geoliede vloeren gaat gemiddeld zo’n drie jaar mee en dient na die jaren weer opnieuw in de olie gezet te worden.
  •          Was: een vloer dient een keer in de vijf jaar in de was gezet te worden. De vloer hoeft niet geschuurd te worden.

 

Precisiewerk

Het onderhouden van een houten vloer vraagt om de nodige nauwkeurigheid. Qua materiaal kunt u er het beste een kwast of speciale roller voor gebruiken. In het geval van boenwas kunt u dit beter met een doek in de vloer wrijven voor een mooi, krasbestendig resultaat. Olie kan daarentegen beter met een kwast aangebracht worden.

 

Let op: soms is het nodig om een vloer te schuren. Dit is met name het geval bij oudere woningen. Wilt u de vloer in een oudere woning vernieuwen, dan is het belangrijk om deze vloer eerst goed te schuren voor u hem behandeld met lak, beits, was of olie.

 

Omgeving telt ook mee

Ook de omgeving en gebruiksintensiteit tellen mee bij het vloeronderhoud. Hoe zit het met de vochtigheid in de kamer? Maar ook: hoe intensief wordt de vloer gebruikt? Als u bijvoorbeeld kinderen of huisdieren heeft, moet de vloer beter tegen een stootje kunnen dan wanneer u alleenstaand bent en vraagt dus om dikkere beschermlaag of afwerking.

 

Win advies in voor het onderhoud

Niet dat we u het afraden om zelf uw vloeronderhoud aan te pakken, maar er kan gemakkelijk iets fout gaan. Dit komt met name doordat mensen de verkeerde producten gebruiken voor hun vloer of een bepaalde verwachting hebben die niet uitkomt. De juiste voorkennis en kennis van de producten en hoe deze aan te brengen is dus vereist. Ook kan het lastig zijn om eerder aangebrachte lak of olie weer direct te verwijderen. Een foutje is snel gemaakt als u zonder voorkennis aan deze klus begint.

 

Advies nodig? Bel ons!

Daarom raden we het altijd aan om professioneel advies in te winnen voordat u zelf een nieuwe lak-, beits- of olielaag aanbrengt op uw massief houten of parketvloer. Gelukkig kunt u daarvoor terecht bij Verfsuper. Aan de hand van door u opgestuurde foto’s krijgen we een beter beeld van het type vloer en weten we welk middel geschikt is. Als u dat wenst kunnen we eventueel ook langskomen. Bent u verder op zoek naar extra onderhoudsmateriaal of speciale kwasten en rollers? Dan helpen wij u graag! Neem contact op door te mailen naar info@verfsuper.com of bel vandaag nog met +31 (0)6-22 28 48 28.