4 grote fouten die gemaakt worden bij het schilderen

Published : 13-11-2019 15:30:28
Categories : Algemeen

4 grote fouten die gemaakt worden bij het schilderen

4 grote fouten die gemaakt worden bij het schilderen

Als doe-het-zelver kunt u prima uw schilderwerk uitvoeren. Met name de kleine oppervlaktes zijn dan eenvoudig en snel aan te pakken. De grotere oppervlaktes, bijvoorbeeld een muur of plafond, kunnen ook door uzelf geschilderd worden. Al vraagt dit altijd wel enige voorbereiding of voorkennis. Helaas worden er nog altijd veel fouten gemaakt bij het schilderen van een wand, plafond of andere ruimte in en rond het huis door doe-het-zelvers. En dat is jammer, want met het schilderen van uw eigen woning of pand kunt u al snel besparen op de kosten. Wij zetten hieronder vier veelvoorkomende fouten op een rij die worden gemaakt tijdens schilderwerkzaamheden.

1. Het verkeerde schildermateriaal

Voor u aan uw schilderklus begint: zorg er altijd voor dat u het juiste materiaal bij de hand heeft, waaronder kwasten en rollers. Hanteer eigenlijk altijd deze vuistregel: voor grote oppervlaktes kunt u beter een roller gebruiken, terwijl een kwast beter is om ronde, rechte of andere lastige hoekjes mee af te werken. Ook de soort kwast (varkenshaar of synthetisch haar) kan de verf anders verdelen. Ook hiervoor geldt dat u beter een synthetische kwast kunt gebruiken bij latexverf en een kwast met echte haren gebruikt bij verf op oliebasis. Toch is een kwast of roller zeker niet het enige dat u nodig heeft om goed te kunnen schilderen.

2. De muren niet voorbereiden

De muren en plafonds dienen altijd voorbereid te worden op het schilderwerk dat komen gaat. Ook dit wordt nogal eens vergeten. In het geval van behang dient u het oude behang zoveel mogelijk weg te halen. Heeft u een ruwe of opnieuw gestucte muur? Dan kunt u dit beter eerst even in een grondverf zetten. Zorg er tot slot voor dat de muren schoon en stofvrij zijn voordat u begint aan uw schilderklus.

3. Te weinig verf

De juiste hoeveelheid verf kopen blijft lastig. Toch geldt het oude gezegde ‘beter te veel dan te weinig’ ook voor verf. Omdat u natuurlijk met één egale kleur wilt werken, kunt u beter zorgen dat deze verf voldoende voorradig is. Moet u het later nog bij laten mengen? Dan kunnen er minimale kleurverschillen ontstaan. Toch kan dit later opvallen. Ook kan het zomaar zijn dat de verf niet dekkend genoeg is en dat u daardoor te weinig verf heeft voor het beoogde oppervlakte. Zeker zijn van je zaak? Schakel dan professionele hulp in.

4. Verf niet goed aanbrengen

Als u een tweede verflaag aanbrengt kunt u beter wachten totdat de eerste laag volledig gedroogd is. Anders kunt u deze eerste laag weer uitvegen. Ook kan het niet wachten met schilderen leiden tot kwaststrepen in de verflagen. Wilt u een muur in twee delen schilderen (bijvoorbeeld een witte en een gekleurde baan)? Dan moet u met schilderstape werken. Deze tape dekt de randen af, waardoor verf niet op het verkeerde deel van de muur komt en de randen strak blijven. Let op dat de tape hiervoor goed en recht is aangebracht om het beste resultaat te verkrijgen.