Tuinmeubels beitsen: dit is wat je moet weten

Published : 18-05-2020 10:56:49
Categories : Algemeen

Tuinmeubels beitsen: dit is wat je moet weten

Nu het coronavirus rondwaart in Nederland en u misschien genoopt bent om thuis te blijven, kan het wellicht geen kwaad om uw houten tuinmeubels op te knappen. Zeker nu de zomer en dus ook beter weer in aantocht is. Houten tuinmeubels opknappen kunt u gemakkelijk zelf doen, maar vergt enige voorkennis. Benieuwd naar hoe u dit aan moet pakken? In dit blog vertellen wij u graag hoe u snel en makkelijk uw tuinmeubels opknapt. Ook geven we advies over de te gebruiken producten.

Beitsen: de beste oplossing

Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel producten op de markt om uw houten tuinmeubels op te knappen en te beschermen. Met name tuinmeubels worden altijd blootgesteld aan het weer, waaronder vocht en kou. Met name vocht is een vast probleem en kan meubels, ongeacht of ze behandeld zijn, aantasten. Toch verzekeren wij u dat een goede, kwaliteitsbeits nog altijd de beste manier is om uw houten meubels te beschermen. Het voordeel: beits dringt net als water diep in het hout door, waar het zich gemakkelijk in het hout hecht. Beits vult daarmee de nerven en houtstructuur en sluit deze af voor vocht en andere weersomstandigheden.

Goed om te weten: omdat weer en wind invloed op uw tuin- of buitenmeubels hebben, valt het aan te raden om het hout jaarlijks in de beits te zetten. Het voorjaar is hier bij voorkeur een goed tijdstip voor.

Meer over beits

Beits is in twee varianten beschikbaar: een dekkende en een transparante vorm. De dekkende beits gebruikt u als u de nerven in het hout wil bedekken en weg wilt werken. Bij een oppervlak dat met transparante beits is behandeld, blijft u de nerven en houtstructuur gewoon zien. Wat u nooit moet doen is een al gebeitst oppervlak voorzien van verf. Dit hecht niet goed namelijk.

Aan de slag

Beits kunt u het beste ‘verdunnen’, waardoor de beits beter in het hout trekt. Dit kan gewoon met wat terpentine. De mengverhouding: ongeveer een deel terpentine en drie delen beits. Wanneer u aan de slag gaat met beits, is het verstandig om het houten oppervlak eerst te ontvetten. Dit kan met meubelreiniger of ontvetter en een borstel. Ook is het goed om sommige plekken (licht) op te schuren voordat u de beits aanbrengt. Vervolgens brengt u de beits aan met een (ronde) kwast. Voor grote oppervlakten kunt u een roller gebruiken. Om de laag goed te laten hechten, dient u tot twee of drie lagen beits aan te brengen. Wacht hiervoor eerst totdat de voorgaande laag is opgedroogd.

Hulp nodig? Verfsuper staat voor u klaar!

Het kiezen van het juiste schildermateriaal, beits of andere verfproducten hoeft niet moeilijk te zijn. Tenminste, als u weet wat u zoekt. Verfsuper helpt u echter graag een handje bij het vinden van uw schilder- of opknapgerei. Omdat wij sowieso al op afstand werken, zijn wij gewend om advies per mail of telefoon te geven. Ook is het altijd mogelijk om een foto van uw karwei naar ons op te sturen, zodat wij een inschatting kunnen maken voor de soorten verf, beits of lak die u moet gebruiken. Neem dus vandaag nog contact met ons op als u advies op maat zoekt!