Tips voor het schilderen van een kamer

Published : 23-09-2019 16:15:30
Categories : Algemeen

Tips voor het schilderen van een kamer

Zelf schilderwerkzaamheden uitvoeren in de woning. De een vindt het een leuke klus, de ander is er wat minder over te spreken. Voor de echte doe-het-zelver is het echter een uitdaging om op een zo professioneel mogelijke manier een strak resultaat te leveren. Het schilderen van uw eigen wanden in woon- of slaapkamer kan een groot gevoel van tevredenheid geven. Ook kan het een manier zijn om geld te besparen. Toch is het belangrijk dat het schilderwerk op de juiste manier aangepakt wordt. Daarom zetten wij een aantal tips voor u op een rijtje.

 

Kies de juiste kleur

Voor u begint: kies de juiste kleur- en verfsoort uit. Hierbij is het aan te raden om altijd enig advies in te winnen. Ook als u op zoek bent naar een bepaalde kleur kunt u dit tegenwoordig in de gewenste kleurencombinaties laten mengen door een professional. Ook de verfsoort is belangrijk: bepaalde soorten verf zijn minder geschikt voor bijvoorbeeld een keuken of badkamer omdat ze niet goed tegen vocht kunnen.

 

De juiste voorbereiding

Om de wanden van uw woon-, slaap- of zolderkamer te schilderen heeft u de ruimte nodig. Zorg ervoor dat alle meubels de kamer uit zijn en dat u makkelijk in alle hoekjes kunt. Een trap  en handige werktafel voor de verf en kwasten is daarbij aan te raden. Uiteraard moet u ook het juiste schildermateriaal niet vergeten. Een simpele, goedkope kwast kan dan een oplossing zijn voor de korte termijn, maar wanneer u grote oppervlaktes gaat schilderen kunt u beter voor kwaliteit kiezen. Materialen die u nodig zult hebben zijn verfbakjes, plamuurmessen en natuurlijk een kwast of roller. Zeker als u een wand gaat schilderen kunt u zowel een roller als kwast gebruiken: de roller voor het grote oppervlakte en de kwast voor de hoeken.

 

Werk op een schone manier

Een verdwaalde spetter verf op de grond kan gebeuren, maar zorg er wel voor dat u alle verfspullen na gebruik netjes opruimt. Op die manier werkt u grondig en op een schone manier en bovendien gaat er weinig materiaal verloren. Een bakje met opgedroogde verf is natuurlijk zonde. Randen of plinten die niet in de betreffende kleur geschilderd moeten worden, dienen afgeplakt te worden met de bekende verftape of andere afplakmaterialen. 

 

Werk efficiënt

Wilt u tijdens het schilderen het materiaalverlies beperken en op een zo’n efficiënt mogelijke manier verf verdelen op de ondergrond? Dan valt het zeker aan te raden om een verfroller te gebruiken. Hiermee kunt u met een minimale hoeveelheid een groter oppervlakte bestrijken dan met een kwast. Bovendien is het risico op spatten of druppelvorming, dankzij een uitstrijkbakje, een stuk kleiner. Werk altijd van boven naar beneden om uitlopers of druppelvorming te voorkomen. Tip: sluit een verfemmer na gebruik of het uitschenken van verf altijd weer af. Zo voorkomt u dat u met een hoop losse of rondslingerende deksels zit als u klaar bent.