Tips voor het beste schildermateriaal

Published : 12-12-2019 11:14:18
Categories : Algemeen

Tips voor het beste schildermateriaal

Voordat we aan een schilderklus beginnen wordt vaak vergeten of we wel het goed materiaal gebruiken. Dat is gek, want u schildert natuurlijk ook niet de eerste de beste kleur op uw wanden, plafond of ander oppervlakte. En ja: het maakt veel uit met wat voor materiaal u uiteindelijk aan de slag gaat. Om te schilderen is er dan ook een breed arsenaal materialen en manieren die u in kunt zetten. Denk daarbij aan kwasten, rollers, maar ook spuitverf of verf voor een air brush. Maar hoe kiest u het beste materiaal? In dit blog vertellen wij u hier graag meer over.

 

Het gebruik van de juiste kwast

Hoewel er bij schilderen al snel aan kwasten wordt gedacht, is een kwast lang niet altijd geschikt om bijvoorbeeld een groot oppervlakte zoals een muur te voorzien van een laag verf. De vuistregel? Gebruik voor grote oppervlaktes dan ook altijd een roller en werk details, hoeken of plinten af met een kwast. Hiervoor bestaan verschillende soorten kwasten:

  • (Patent)puntkwast: de puntkwast is handig om te gebruiken voor details: bijvoorbeeld een hoek in het plafond of in de muur. Ook kunt u met een puntkwast goed randen afwerken. Een grotere, ovalen vorm kan ook gebruikt worden voor het schilderen van binnen- of buitendeuren.
  • Platte kwast:een platte kwast is geschikt voor beits en andere afwerkingen als vernis.
  • Gebogen kwast:een gebogen kwast kan gebruikt worden om lastige hoekjes te bereiken. Denk daarbij aan de muur achter een verwarming of om een bepaalde hoek.
  • Blokwitters: geschikt voor lange banen of bredere oppervlaktes. Een blokwitter kan in één keer veel verf opnemen wat voor een goede, volle laag verf zorgt.

 

Een kwalitatief goede roller

We hebben het hierboven al kort benoemd, maar gaat u een muur of wand schilderen, houd dan altijd een verfroller bij de hand. Wanneer u op zoek gaat naar een geschikte roller, let dan op de verfopname en de verfafgifte. Ook het materiaal speelt een rol, bijvoorbeeld nylon of textiel. Dit heeft te maken met de breedte van de rol en lengte van de haren:

  • Breedte roller: voor grote oppervlaktes (plafonds en wanden) hanteer een breedte van 18 cm, voor een roller die gebruikt wordt bij detailwerk volstaat een maximale breedte van zo’n 10 cm.
  • Lengte haren: Op ruw oppervlakte (bijvoorbeeld bij verf op buitenmuren) is het verstandiger om een roller met langere haren te gebruiken. Binnenmuren en dan met name gladde oppervlaktes kunnen beter met een borstel met korte haren beschilderd worden.  

 

De juiste verf bij het juiste materiaal kiezen

Let voordat u gaat schilderen ook altijd op het soort verf dat u nodig heeft voor de schilderklus. Er zit een groot verschil in verf die geschikt is voor bijvoorbeeld een roller of een kwast. Vindt u het lastig om hierin een keuze te maken? Dan kunt u naast kwasten en rollers ook bij ons terecht voor advies over het juiste materiaal voor uw schilderklus! Neem vandaag nog contact met ons op via het online contactformulier. Wij helpen u graag met uw schilderwerk.