Schilderwerk opknappen: zo doe je dat

Published : 11-03-2020 16:24:37
Categories : Algemeen

Schilderwerk opknappen: zo doe je dat

Schilderwerk opknappen: zo doe je dat

Schilderwerk in en rondom de woning gaat helaas niet eeuwig mee. Afhankelijk van de plek waar de verf is aangebracht, de ondergrond, de soort verf en de weersomstandigheden of omgeving kan verf gaan afbladderen, oplossen of loslaten. Ook bij blootstelling aan zonlicht kunnen kleurverven gaan verbleken. Schilderwerk, bijvoorbeeld op een kozijn of schuurdeur, opknappen met een nieuwe laag verf is dan het antwoord. Maar hoe pakt u dit eigenlijk aan? In dit blog leggen wij dit aan u uit.

Weet wat de ondergrond is

Stap een bij het overschilderen van een meubelstuk, kozijn, tafel zowel binnen als buiten is het bepalen van de ondergrond. Dit zegt namelijk vrijwel alles over de soort verf die u moet gebruiken. De ondergrond is namelijk belangrijk voor een goede hechting van de verflaag. De meest voorkomende soorten ondergronden:

• Hout: hout zien we vooral bij tuinmeubels, deuren en kozijnen. Voordat u een kozijn lakt of verft dient de oude verflaag eerst gereinigd en opgeschuurd te worden.

• Kunststof: kunststof is al vaak in een bepaalde kleur gefabriceerd, maar kan ook geverfd zijn. De gladde ondergrond maakt het niet gemakkelijk voor verf om zich goed te hechten. Gebruik daarom ook een goede primer, zowel voor binnen als voor buiten.

• Metaal: metaal is een geval apart. Meestal is metaal namelijk behandeld met een beschermende coating waardoor standaardverf niet gemakkelijk hecht. Behandel metaal daarom dan ook eerst met een primer voor een goede hechting.

Overig: Ook muren van baksteen en beton kunnen geschilderd worden. Bij deze soorten ondergronden kunt u kiezen uit muurverf voor buiten en muurverf voor binnen.

De juiste soort verf kiezen

Dan is het tijd om de juiste verf te kiezen. Ook hierin heeft u een ruime keuze uit allerlei soorten lakken van hoogglans tot mat glans varianten, verschillende kleuren en afwerkingen. Een belangrijk gegeven is dat u voor een binnen- of buitenmuur indien nodig een voorstrijk of primer aanbrengt. Lakverf is er net als muurverf in verschillende soorten zoals mat, zijdeglans en hoogglans, voor buiten is een hoogglansverf altijd wat sterker dan een zijdeglans of zelfs matte verf. Een goede lak is niet alleen mooi maar geeft ook bescherming aan deuren, kozijnen. Voor houten tuinmeubels en schuttingen zijn veel verschillen mogelijkheden zoals lakken in een mooie kleur of juist natuurlijk houden en werken met een beits. Lakverf is er voor binnen en buiten.

Werk met een plan

Heeft u de juiste verf gevonden? Maak dan een schilder plan. Plan schilderwerk goed in en houd ook rekening met de droogtijd van de verf. We raden het dan ook eigenlijk altijd aan om in twee etappes te schilderen: breng eerst een basislaag aan en werk op een later tijdstip alles af met een toplaag.

Begin niet zonder goed advies

Verfsuper geeft graag advies bij uw schilderwerken. Indien u een foto opstuurt van uw schilderwerk, kunnen wij op basis van deze foto al vaak een bepaalde kleur of verfsoort kiezen. Ook adviseren wij u bij het kiezen van het juiste non-paint schildersmateriaal. Zoekt u dus advies voor uw verf, verfspullen of tips om uw schilderwerk aan te pakken? Neem dan contact op via het contactformulier. Ook kunt u ons bellen via 31 (0)6 22 28 48 28 op werkdagen tussen van 9:00 in de morgen tot 18:00 ’s avonds.

Woont u in de regio van Tilburg en bestelt u uw verf voor 8:00 ’s morgens? Dan ontvangt u uw bestelling nog op dezelfde dag.