Radiatoren schilderen

Published : 11-02-2020 10:42:38
Categories : Algemeen

Radiatoren schilderen

De radiatoren (in de volksmond ook wel ‘de verwarming’ genoemd) zijn nog altijd de meest gebruikte opties om een woning warm te stoken. Radiatoren vindt u terug in verschillende kamers: van slaapkamer tot badkamer en in de gang. Radiatoren zijn vaak wit geschilderd, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Bent u een beetje uitgekeken op de witte kleur of zijn de kleuren op uw radiator vergeeld of vervaagd? Dan is het tijd voor een nieuwe laag verf. In dit blog geven we u praktische tips.

Waarom schilderen?

Het lakken of schilderen van een radiator heeft eigenlijk geen echte voordelen, behalve dat u hem een nieuwe bijpassende of verfrissende kleur geeft. Het is niet zo dat de verf beter warmte doorlaat of andersom. Puur voor het oog dus. Toch kiezen mensen ervoor om hun radiatoren weg te werken door hem in een camouflerende kleur te schilderen (bijvoorbeeld in de kleur van de achtergrond).

Een goed begin…

Belangrijk bij het aanbrengen van nieuwe verf op uw radiator is de ondergrond van de radiator zelf. Zorg dat oude loszittende verf zoveel mogelijk verwijderd is, evenals roestige plekken. Ook moet het oppervlak dat u gaat schilderen goed ontvet zijn. Dit kan met speciale ontvetters, maar ook met wat ammoniak of een goede ontvettende zeep. Pas dan kunt u de radiatoren gaan schuren. Gebruik hier het liefst fijn schuurpapier voor (een korrelgrootte van 220 is meestal voldoende). Zorg dat u, wanneer u begint met schilderen, de radiator heeft uitgezet voor een egale droging van de verf.

Tip: wilt u uw gehele radiator schilderen? Zorg dan dat u er makkelijk bij kunt. Eventueel kunt u de radiator loskoppelen van de muur of de vloer. Maar let daar mee op! Het vergt kennis om een verwarming zomaar te ontkoppelen en te demonteren.

De eerste laag

Zet een grondlaag. In feite kunt u iedere soort verf gebruiken die u ook als grondverf of primer gebruikt op het binnenschilderwerk van deuren en kozijnen. Aan te raden is om verfsoorten op waterbasis te kiezen. Sommige verfsoorten zijn bovendien roestvrij, wat zorgt voor een beschermend laagje van uw radiator. Heeft u een platte, langwerpige radiator die uit één deel bestaat, dan kunt u beter een roller gebruiken voor de grote oppervlaktes, daarna kunt u met een kwast de hoeken en details afgaan.

De laatste laag

Dan is het tijd om de final touch aan te brengen. Welke soort verf u gebruikt maakt daarbij niet uit. U kunt zowel hoogglans verfsoorten als halfglans, zijdeglans of matvarianten gebruiken om uw radiatoren te schilderen. Zorg dat u de laag niet te dik aanbrengt met uw roller. Een tweede laag is namelijk vaak wenselijk voor een mooi, afgewerkt resultaat. Werk, net als bij het aanbrengen van de grondverf, de details, lastige plekken of richels af met een kwast. Verwarmingsbuizen kunnen eventueel op dezelfde manier aangepakt worden.

En voilà: uw radiator is weer klaar om aangezet te worden. Wellicht zal de eerste dagen nog een lichte verflucht om uw radiator hangen, maar dit is zo weer weg. 

Hulp nodig?
Kunt u wat hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op en stuur een foto van uw verf of radiator naar Verfsuper.com. Op basis van deze foto’s geven wij u graag passend advies. Heeft u verder nog vragen of verfsoorten, schildermateriaal of lakken? Neem dan ook contact met ons op.