Het verschil tussen verf, olie, beits of lak

Published : 11-12-2019 15:30:46
Categories : Algemeen

Het verschil tussen verf, olie, beits of lak

Verf, olie, beits of lak worden alle vier toegepast in of buiten het huis. Hoewel u alle vier in ons assortiment kunt vinden, zijn de eigenschappen van deze vloeistoffen wel degelijk verschillend. Benieuwd? Hieronder vertellen wij u meer over de verschillen tussen verf, olie, beits en lak. Zo weet u precies welke van de vier u nodig heeft en voor welk oppervlakte.

 

Verf

Verf is uiteraard een klassieke (en daardoor misschien wel de meeste bekende vorm) om een oppervlakte te decoreren of juist te beschermen. Al eeuwenlang gebruiken mensen verf, zowel van natuurlijke als van synthetische materialen, om hun huis en interieurs te decoreren en te beschermen. Dit kan zowel binnenshuis als buitenshuis zijn. Er zijn dan ook zowel soorten binnenverf als buitenverf te koop. Tegenwoordig wordt voor het binnenschilderwerk vooral acryl- en latexverfsoorten gebruikt. Daarmee is verf nog altijd het vaakst gebruikte middel om naast behang of lambrisering als wandbekleding te gebruiken. Verf heeft een vrij vaste vorm en is in zowel neutrale kleuren (wit, grijs of beige) als opvallende kleuren (geel, blauw, groen of rood) beschikbaar. In vergelijking met onderstaande stoffen is verf met name een stof die ergens ‘op’ aangebracht wordt, maar niet in de stof (bijvoorbeeld hout) trekt.

 

Olie

Met olie bedoelen we een vorm van lak of olie waarmee een vloer wordt beschermd. Olie wordt dan ook niet op de muur gebruikt, maar dient als een beschermende laag op een parket- of massief houten vloer. Doordat de olie in het hout trekt en zich in de poriën en nerven van het hout vestigt, vormt er een beschermende laag. Deze laag beschermt onder andere tegen lichte beschadigingen en krassen. Let wel op dat olie niet zo ver in het hout trekt als bijvoorbeeld beits of lak. Olie heeft dan wel weer als voordeel dat de natuurlijke uitstraling van het hout bewaard blijft. Een vloer met opvallende nerfstructuur blijft dus beter zichtbaar. 

 

Beits

Beits is ook een beschermlaag die op hout wordt aangebracht om het te beschermen tegen wind en of regen. Beits dringt gedeeltelijk in de lak door. Beits wordt met name buiten toegepast en dan vooral bij houten tuinmeubelen, pergola’s of speelhuisjes van hout. Naast de beschermende laag tegen regen, kan een oppervlakte dat gebeitst is ook goed tegen uv-straling van zonlicht.

 

Vloerlak en lakverf

Lak is er zowel als lakverf als lak voor vloeren. Lakverf wordt als laag over, bijvoorbeeld, een deur geschilderd. En kan zowel binnen als buiten toe worden gepast. Ook kunt u kiezen uit hoogglans, zijdeglans of mat, wat iets zegt over de hoeveelheid glans van de stof en de uitstraling.

 

Lak voor vloeren is een harsachtige substantie die gebruikt wordt om, net als bovenstaande middelen, het hout te beschermen. Lak is echter in verschillende gradaties te verkrijgen. Zo is er lak in mat, zijdeglans en hoogglans beschikbaar. Heeft u een gelakte vloer waar onverhoopt een krasje op komt, dan is dit niet eenvoudig te verwijderen.

 

Vragen? Schakel Verfsuper in!

Zeker als u niet vertrouwd bent met verfsoorten, olie of de verschillende beitsen, kan het lastig zijn om de juiste afwerking te kiezen. Gelukkig bent u bij Verfsuper aan het goede adres. Wij helpen u graag met passend advies. Benieuwd hoe u een bepaalde muur of vloer moet onderhouden? Neem dan contact op via het online contactformulier