Een vloer lakken of oliën: zo pak je dat aan

Published : 04-10-2019 13:13:03
Categories : Algemeen

Een vloer lakken of oliën: zo pak je dat aan

Wanneer u een massief houten- of parketvloer in uw woning heeft, is het belangrijk dat deze goed onderhouden wordt. Zeker wanneer het hout een bepaalde kleur of uiterlijk heeft waarin u het graag zo wilt houden. Daarom moeten parketvloeren en ander soort houten vloeren een of meerdere keren per jaar behandeld worden. Dit kan door de vloer te behandelen met bijpassende onderhoudsproducten die het hout beschermen tegen deukjes, krassen en andere beschadigingen. Maar hoe pakt u dat lakken en oliën eigenlijk aan? Hieronder vertellen we u graag meer over vloerlak en olie en waar u zoal op moet letten.

Oliën

Een, nog onbehandelde, houten vloer in de olie zetten is een klassieke, maar nog veel gebruikte manier om de houten vloer te behandelen. De olie trekt in het hout en vult de ruimtes tussen de nerven op, waardoor er een egaal en glanzend oppervlakte ontstaat. Olie kan goed tegen een stootje. Het aanbrengen is ook vrij eenvoudig: met een kwast of een roller heeft u maar een beetje nodig om de vloer in de olie te zetten. Afhankelijk van het soort moet u een of meerdere keren de olie opnieuw aanbrengen voor het gewenste resultaat. Let daarbij op de tussentijd die nodig is voor de olie goed in de vloer getrokken is. Olie brengt u het beste aan met een oude lap.

Lak

Voor een, nog onbehandelde, houten vloer binnen die echt tegen een stootje moet kunnen, is vloerlak een goede bescherming om op een houten vloer zoals parket of massief eiken aan te brengen. De laklaag legt op uw binnenvloer een ondoordringbare laag die zorgt dat krassen of andere beschadigingen nauwelijks invloed hebben. Een vloer in de lak zetten begint met schuren, waarna de lak wordt aangebracht. In het begint dient dit regelmatig worden onderhouden met een speciaal onderhoudsmiddel. Een vloer lakken doet u gewoon met een roller of kwast.

Let wel op: wanneer u een lak of olie op een nieuwe vloer aanbrengt, dient deze eerst geschuurd te worden. Zo hecht de vloeistof beter aan de ondergrond.

Zelf een vloer lakken of oliën

Het lakken of oliën van een vloer is eenvoudige, maar vrij arbeidsintensieve klus. Dit komt niet zozeer door de apparatuur of materialen om de vloer te behandelen, maar wel door de tijd die het vraagt. Wanneer u namelijk een parketvloer in de olie of lak zet is het aan te raden om alle spullen aan de kant te zetten zodat u er goed bij kan. Dat betekent dat uw meubels dus tijdelijk ergens anders moeten staan. Een vloer behandelen kan daardoor flink wat uren in beslag nemen. Voor sommigen is dit dan ook een nadeel. Met name een geoliede vloer vraagt om regelmatig, periodiek onderhoud en meerdere ‘oliebeurten’ per jaar als de olie uitgewerkt is.