Binnenmuren schilderen: de basis is belangrijk

Published : 11-02-2020 10:18:51
Categories : Algemeen

Binnenmuren schilderen: de basis is belangrijk

Binnenmuren hebben een dubbele functie. Enerzijds houden ze uw huis overeind en anderzijds zijn ze een vast onderdeel van uw interieur dat ook een sfeermaker is. Voor veel mensen dan ook reden om de muur in een bepaalde kleur of tint te schilderen. Staat u voor de taak om de binnenmuren te voorzien van een nieuwe kleur? Verdiep u dan eens in de opties. Want de basis van de muur is bepalend. Het schilderen van binnenmuren is dan ook een klus die de nodige aandacht vraagt. Benieuwd waar u zoal op moet letten? In dit nieuwe blog geven wij u praktische tips.

De basis

Allereerst moet u de basis van uw muur kennen en zorgen dat de muur goed schoongemaakt wordt. Dus van welk materiaal is de muur gemaakt, is er sprake van veel stof of gruis? Iedere soort ondergrond vraagt om een bepaalde behandeling. Dit zijn veelvoorkomende ondergronden voor muurverf binnen:

Hout: ontvetten en schuur het hout licht.
Gipsplaten: verwijder ook hier het stof met een (zachtere) borstel.
Cement of beton: borstel de muur goed af en verwijder gruis.
Tegels: gebruik een ontvetter en doe zowel tegels én voegen af.

Nieuw schilderwerk

Nieuwbouwhuizen worden vaak opgeleverd met een reeds gestucte muur. Nieuw stucwerk dient u altijd voor te strijken, en hierover kunt u dan een muurverf schilderen. Eventueel heeft u daarbij de keuze uit zowel glans als matte verf. Houd ook rekening met de gladheid van de muur. Op een té gladde ondergrond kan het zijn dat de verfsoort een te lage, zuigende werking heeft en niet goed hecht.

Let op: gaat u een onbehandelde ondergrond schilderen, zorg dan dat u de wand altijd van een primer voor binnenmuren voorziet.

Bestaand schilderwerk overschilderen

Indien u bestaand schilderwerk op uw binnenmuur overschildert, is het van belang om de muur eerst grondig te ontvetten. Hiervoor zijn speciale muurontvetters beschikbaar. Streef een zo’n glad mogelijke strekking na en verwijder eventueel afbladderende verflagen. Hierna kunt u het muuroppervlakte schuren. Let daarbij wel op dat u de muur eerst ontvet en pas daarna begint met schuren. Indien u deze handeling andersom uitvoert, kunnen het vet en vuil juist in de muur trekken.

Tip: gebruik voor de grotere oppervlaktes altijd een roller. Deze kunnen meer verf in een keer opnemen zodat u een mooie, dekkende laag krijgt. Details zoals hoeken, randen van plinten of kozijnen kunt u vervolgens met een kwast nalopen.

Wij helpen u met uw verf

Welke verf precies bij welke wand hoort en of de wand dan ook nog voorbehandeld moet worden of niet, verschilt per situatie. Omdat het af te raden valt om ‘zomaar’ te beginnen aan een verfklus, kunt u altijd contact opnemen met ons door middel van het contactformulier. Daarnaast kunt u foto’s van uw muur of ander oppervlakte opsturen, zodat we een beeld hebben waarover we advies kunnen geven. Dit kunnen verfsoortadviezen, materiaaladviezen of tips zijn. Wij staan graag voor u klaar!