Binnenmuren een nieuwe kleur geven

Published : 07-11-2019 10:45:47
Categories : Algemeen

Binnenmuren een nieuwe kleur geven

Binnenmuren een nieuwe kleur geven

Hoewel we er niet altijd bij stilstaan zijn binnenmuren een belangrijke sfeermaker in de woning. Een witte binnenmuur is nog altijd populair en brengt rust in het interieur. Tegenwoordig zijn er echter ook andere opties. Maar waar begint u precies als u uw binnenmuren een nieuw kleurtje geeft? In ons nieuwe blog vertellen wij u hier graag meer over. Het schilderen van uw binnenmuren is bij uitstek een klusje voor de wintermaanden. Vaak staat de verwarming aan, waardoor de verf goed droogt.

Wat heb ik nodig?

Voordat u begint met het schilderen van de muur dient u te beschikken over het juiste gereedschap. Indien u een groot oppervlak gaat schilderen kunt u het beste de afmetingen van de muur ook opmeten. Zo weet u altijd hoeveel verf u ongeveer nodig gaat hebben. Is het een groot oppervlak? Dan kunt u altijd beter een verfroller gebruiken. En met een kwast kunt u dan de hoekjes netjes afwerken. Vervolgens dient u de juiste kleur en ook, niet onbelangrijk, een goede primer/voorstrijk voor de binnenmuur te kopen. Primer is (een vaak witte) verf die als een neutrale ondergrond dient, indien het nieuw stucwerk betreft. Hierover kunt u dan de muurverf aanbrengen. Ook verfbakjes, water en verfreiniger zijn noodzakelijk.

Soorten verf binnenmuren

Ook qua verf zijn er een aantal keuzes op het gebied van de juiste afwerking. Zo is er mat, of zijdeglans muurverf voor de binnenmuren. Matte verf glanst, zoals de naam al zegt, niet en geeft uw muur een neutraal en rustig uiterlijk. Zijdeglans muurverf daarentegen zorgt voor een zijdeglanzende afwerking, maar bedenk wel dat bij een zijdeglans muurverf eventuele foutjes in de ondergrond beter te zien zullen zijn.

Hoe begin ik?

Op nieuwe stucwerk wanden brengt u de primer aan op de muur die u gaat schilderen. Zorg dat gaatjes, bultjes of scheuren eventueel weggewerkt zijn. Hiervoor bestaan verschillende vulmiddelen.
Op bestaande stucwerkwanden die al eerder behandeld zijn met een muurverf is geen primer noodzakelijk, wel dient u de wanden vooraf te reinigen/ontvetten. Beschadigingen te repareren en de reparaties na droging te voorzien van een dun laagje muurverf en daarna de gehele wand te schilderen.

Tip: Hoe klein de muur of schilderklus ook is, zorg er altijd voor dat de vloeren afgedekt zijn en dat ook de meubels niet in de weg staan. Er bestaat met schilderen van wanden altijd een risico op verfspetters.

Welke kleuren kan ik beter mijden?

Uiteraard bent u geheel vrij om uw binnenmuur een bepaalde kleur te geven. Toch zijn er een aantal kleuren die uw woning een druk of rommelig uiterlijk geven (afhankelijk van wat uw verdere inrichting is). Een rode muur op uw slaapkamer, kan de ruimte kleiner maken. Heeft u het sowieso al snel benauwd? Dan valt deze kleur af te raden. Ook felle kleuren zoals groen of geel doen het minder goed in uw woning en kunnen een nogal rommelige, en onrustige, uitstraling geven. Ook zwart is een risicovolle kleur om op de binnenmuur te gebruiken. De kamer zal dan een stuk kleiner ogen.