CoatRight Aqua Hechtprimer Bekijk groter

CoatRight Aqua Hechtprimer

Aqua Hechtprimer is een universele 1-component primer. Speciaal ontwikkeld voor hechting op moeilijke ondergronden zoals: ijzer, aluminium, messing en koper, zink, polyester, hard-pvc en ABS. Geschikt voor applicatie met de kwast, roller en spuit. 

Meer details

Productinformatie Veiligheidsinformatie

Uitlopend product, informeer voor beschikbaarheid

€ 49,05 incl. BTW

* verplicht(e) veld(en)

loader

Meer informatie

Eigenschappen
CoatRight Aqua Hechtprimer is uitstekend geschikt om met de kwast of verfroller te verwerken en dus ook het ideale product voor situaties waar de professionele schilder geen gebruik kan (of wil) maken van spuitapplicatie. Deze primer kan afgelakt worden met watergedragen en oplosmiddelhoudende lakken, waaronder ook vele producten uit het Coatright® assortiment, precies afgestemd op uw situatie en de eisen die aan het verfsysteem gesteld worden.

Toepassing
Als universele hechtprimer voor uiteenlopende ondergronden: hout, ijzer, staal, thermisch verzinkt staal, aluminium, geanodiseerd aluminium, RVS, koper, messing en diverse harde kunststoffen als PVC en polyester. Ook zeer geschikt op bestaande, draagkrachtige en egaal mat geschuurde verflagen, waaronder poedercoat en moffellak. Voor meer informatie neemt u contact op met de technische dienst van COATRIGHT®.

Technische gegevens (aangemaakt product, kleur wit bij 20°C)
Glansgraad : mat Soortelijk gewicht : 1.3 kg/ltr.
Kleur : vrijwel alle kleuren vlgs COATRIGHT® KMS VOS-gehalte : ca. 40 gr/ltr. (‘ready mixed’ kleuren: wit, grijs en zwart)
Kleurpasta % : 15% in volume Vlampunt : > 65°C
Rendement (theoretisch) : ca. 10 m²/ltr (DFT 40 μm) Viscositeit : visceus
Houdbaarheid : 12 maanden (zie ‘Opslag’) Vaste stof gehalte : 54% gewicht / 45% volume

Voorbehandeling
Het oppervlak moet altijd volkomen schoon, droog en vrij van roest, corrosie, etc. te zijn. De ondergrond (of oude verflaag, mits draagkrachtig) altijd eerst egaal matschuren om voldoende oppervlakteverruwing te verkrijgen. Daarna stof verwijderen en opnieuw ontvetten. Ter voorkoming van nieuwe vervuiling, roestvorming, etc. dient u het object na de voorbehandeling zo snel mogelijk te coaten. Afhankelijk van de omstandigheden kan een (andere) primer noodzakelijk zijn. Zie ook ‘Ondergronden’. De voorbehandeling dient altijd zodanig te worden verricht dat voor schilderwerk een goede ondergrond ontstaat.

Applicatie
Tijdens applicatie en droging is een minimale temperatuur van +10°C vereist en een maximale relatieve vochtigheid van 80%. Applicatie van de lak moet veiligheidshalve plaatsvinden bij een ondergrondtemperatuur tenminste 3°C boven het dauwpunt. Zie de dauwpunttabel op de downloadpagina van onze website (http://www.biccs.nl/download>‘Overige’). Zie ook ‘Droging’. 

Applicatie : spuiten, rollen en kwasten. Wordt doorgaans gebruiksklaar geleverd. Afhankelijk van de omstandigheden kan men tot 10% leidingwater toevoegen om de applicatie te vereenvoudigen.
Spuitapplicatie : - luchtspuit/bekerpistool; nozzle 1,5 – 1,8 mm, druk 3 – 4 bar
- airless; nozzle 0,011"- 0,013", materiaaldruk 140 - 160 bar
- airmix; nozzle 0,011"- 0,013", materiaaldruk 100 - 120 bar, luchtondersteuning 2,5 - 3 bar

Verdunning
Leidingwater

Aanbevolen laagdikte
40 µm droge laagdikte (= ca. 90 µm nat). Op staal/ijzer minimaal 2 lagen toepassen.

Droging (bij 20°C, RV 65 %, DFT 40µm)
stofdroog na 15 - 30 minuten, hanteerbaar en overschilderbaar na 60 minuten (*)
(*) Bij hogere laagdiktes en/of andere applicatieomstandigheden kan de droogtijd afwijken. Rendement in overeenstemming met laagdikte. 

Schoonmaken gereedschap
Direct na gebruik reinigen met leidingwater

Ondergronden en systeemopbouw
Hout - Hout mag maximaal 15% vocht bevatten (normaal is 7 tot 12%). Ondergrond eerst reinigen om te voorkomen dat u vuil in de ondergrond schuurt. Ruw en verweerd hout voorschuren met korrel P60/P80 tot een draagkrachtige ondergrond. (Na)Schuren met korrel P150/P180, stofvrij maken en eerst laag Coatright® Aqua Hechtprimer aanbrengen. Afhankelijk van zuigende werking meerdere lagen primer aanbrengen, maar minimaal 2 lagen. 

Let op! 
Houtsoorten met (bloedende) inhoudsstoffen eerst zorgvuldig ontvetten en test uitvoeren. 
Staal - Ondergrond reinigen/ontvetten. Roest handmatig/mechanisch verwijderen tot reinheidsgraad ST3/SA2,5 vlgs NEN-EN-ISO8501-1). Voorkom bij mechanisch borstelen een spiegelglad oppervlak, eventueel opruwen met korrel P150/P180. Reinigen/ontvetten en minimaal 2 primerlagen (80 µm droge laagdikte) aanbrengen. Bij zwaardere belastingen adviseren wij Coatright® Aqua 2K Epoxyprimer. 
Non-ferro - Ondergrond reinigen/ontvetten. Zinkzouten op thermisch verzinkt staal, oxidelagen op aluminium en andere corrosieproducten (verzinkt staal, grondig verwijderen met Scotch-Brite/schuren tot een schoon en egaal opgeruwde ondergrond ontstaat. Gebruik eventueel een aluminium, koper, geschikt non-ferro reinigingsmiddel. Reinigen/ontvetten en naar gelang de belasting één of meerdere lagen Coatright® Aqua RVS, messing,etc.) Hechtprimer aanbrengen. Bij zwaardere belastingen adviseren wij Coatright® Aqua 2K Epoxyprimer.
Kunststof - Ondergrond grondig reinigen/ontvetten en egaal matschuren met korrel P150/P180. Reinigen/ontvetten en een volle laag Coatright® Aqua Hechtprimer aanbrengen. Op kunststoffen als bijvoorbeeld PP, PE is geen duurzame hechting te verkrijgen.
Oude verflaag - Controleer zorgvuldig of de oude verflaag voldoende intact is en voldoende draagkrachtig om een nieuw verfsysteem op te bouwen. Bij twijfel adviseren wij de oude verflaag volledig te verwijderen en een volledig nieuw systeem aan te brengen.
Ondergrond grondig reinigen/ontvetten en egaal matschuren met korrel P150/P180. Om de ondergrond glad te schuren gebruikt u korrel P100/P120. Stofvrij maken en ontvetten en één of twee lagen Coatright® Aqua Hechtprimer aanbrengen.
Let op! Met name bij het overschilderen van oude moffellak- en poedercoatlagen is de voorbehandeling (egale oppervlakteverruwing) van cruciaal belang om een zo groot mogelijk hechtoppervlak te verkrijgen.

Aanvullende opmerking(en):
Gezien de diversiteit aan beschikbare materiaalsoorten, die afhankelijk van de gestelde eisen aan het materiaal op de markt worden gebracht, is een eenduidig (systeem)advies helaas niet mogelijk. Derhalve adviseren wij u ten alle tijden een proef te zetten wanneer u geen ervaring heeft met de ondergrond. Vervolg- en eindlaag altijd binnen 72 uur aanbrengen, anders eerst tussenschuren (P150/P180). Voorafgaand aan het aanbrengen
van de (laatste) afwerklaag schuren met korrel P220/P240. Coatright® Aqua Hechtprimer is een sneldrogende watergedragen primer. Voor het beste resultaat brengt u dit product snel aan en minimaal in de aanbevolen voldoende laagdikte. Om de verwerking van Coatright® Aqua Hechtprimer op grotere vlakken, bij hogere temperaturen of bij luchtstroom te vereenvoudigen, adviseren wij het gebruik van het additief: Coatright® Aqua Drogingsvertrager (zie: www.coatright.nl).

Droging
De droging van dit product is sterk afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie en aangebrachte laagdikte. Een hoge luchtvochtigheid en een te lage temperatuur zal de droging negatief beïnvloeden. Een goede luchtventilatie langs het substraat zal zeer positief uitwerken op de aan- en doordroging van het product. Ideale omstandigheden worden verkregen bij 18°C - 23°C (objecttemperatuur 12°C - 25°C), en luchtvochtigheid van 45 - 65%. Niet in de volle zon verwerken.

Opslag
In originele verpakking, droog en vorstvrij bewaren. Bevriezing van het product leidt tot onherstelbare aantasting van de kwaliteit. Veiligheidshalve moet dan ook een minimum temperatuur van 5°C en een maximum temperatuur van 30°C worden gehanteerd.